RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

sobota, 21. februar 2015

KOROMAČ ali Sladki komarček


 Sladki komarček – koromač

Koromač je zelo zdrava zelenjava z belimi, dišečimi, sestavljenimi, mesnatimi, tesno prilegajočimi rebrastimi listi. Vsebuje veliko vitamina A in C in kopico mineralnih elementov kot so;  kalcija, magnezija, železa in ne nazadnje kalija.

Pri nakupu moramo biti pazljivi, da ne izberemo stare, uvele, lisaste plodove … plodovi morajo biti lepi beli, dišeči in čvrsti. Ponudimo sveže ali na hitro blanširane. Koromač preprosto narežemo na kolesca, rezine ali paličice. Lahko ga tudi nastrgamo.

Presen, blanširan ali kuhan koromač je zelo okusen v solati. Zelene koromačeve vršičke drobno sesekljamo in stresemo na solato. Deluje zelo osvežujoče. Primeren je tudi pri pripravi sokov v kombinaciji z drugo zelenjavo ali sadjem. Nalistan koromač blanširamo 2 do 3 minute, v ponvi narezanega pražimo 3 do 5 minut, prepolovljenega ali zrezanega na četrtine pa kuhamo približno 15 minut.

Spomladi narezanega v pomaščeni ponvi dušimo z grahom, korenčkom in beluševimi vršički ter s prvimi pomladanskimi zelišči. Koromač je zelo dober kot priloga k pečenemu mesu, perutnini in ribam.

Kot zanimivost: V preteklosti so koromač uporabljali, da bi skrili okus vina, ki  se je že spremenilo v kis. Kletarji so ponujali dele te zelenjave, da bi zavedli brbončice.

Recept gratiniran koromač                              

Za 4 osebe
Čas priprave: 30 minut
Sestavine : 4 koromače, sol, drobtine, maslo, oljčno olje,  parmezan

Priprava :
Koromač zrežemo na rezine in pazimo, da ostanejo cele. Rezine kuhamo v slani vodi 15 minut, nato precedimo. Pekač namažemo z maslom in vanj rezine lepo razporedimo. Nato dodamo sol, poper, drobtine, parmezan in pokapamo z oljčnim oljem. Pečemo v pečici 30 – 40 minut pri 180 °C.

Ni komentarjev:

Objavite komentar