Sladki komarček – koromač
Koromač je
zelo zdrava zelenjava z belimi, dišečimi, sestavljenimi, mesnatimi, tesno
prilegajočimi rebrastimi listi. Vsebuje veliko vitamina A in C in kopico
mineralnih elementov kot so; kalcija,
magnezija, železa in ne nazadnje kalija.
Pri nakupu
moramo biti pazljivi, da ne izberemo stare, uvele, lisaste plodove … plodovi morajo biti lepi
beli, dišeči in čvrsti. Ponudimo sveže ali na hitro blanširane. Koromač
preprosto narežemo na kolesca, rezine ali paličice. Lahko ga tudi nastrgamo.
Presen, blanširan ali kuhan koromač je zelo okusen v solati.
Zelene koromačeve vršičke drobno sesekljamo in stresemo na solato. Deluje zelo osvežujoče. Primeren je tudi pri pripravi sokov v kombinaciji z drugo
zelenjavo ali sadjem. Nalistan koromač blanširamo 2 do 3 minute, v ponvi
narezanega pražimo 3 do 5 minut, prepolovljenega ali zrezanega na četrtine pa
kuhamo približno 15 minut.
Spomladi narezanega v pomaščeni ponvi dušimo z grahom,
korenčkom in beluševimi vršički ter s prvimi pomladanskimi zelišči. Koromač je
zelo dober kot priloga k pečenemu mesu, perutnini in ribam.
Kot zanimivost: V preteklosti so koromač uporabljali, da bi
skrili okus vina, ki se je že spremenilo v kis. Kletarji so ponujali dele te
zelenjave, da bi zavedli brbončice.
Recept gratiniran
koromač
Za
4 osebe
Čas
priprave: 30 minut
Sestavine
: 4 koromače, sol, drobtine, maslo, oljčno olje, parmezan
Priprava
:
Koromač zrežemo na rezine in pazimo, da ostanejo cele. Rezine kuhamo v slani vodi 15 minut, nato precedimo. Pekač namažemo z maslom in vanj rezine lepo razporedimo. Nato dodamo sol, poper, drobtine, parmezan in pokapamo z oljčnim oljem. Pečemo v pečici 30 – 40 minut pri 180 °C.
Ni komentarjev:
Objavite komentar