Juhe
Ko je zunaj hladno ali obstaja na svetu, kaj boljšega in najbolj zaželenega kot je krožnik vroče juhe? Prav pride vsa sezonska zelenjava (špinača, radič, brokoli, buče, redkev, bučke, korenje), ker vsebuje minerale in vitamine, ki pomagajo pri boju pri neravnovesju, povezanem z mrazom. Če ne veste, poizkusite Miso juho. Ta je razširjena v makrobiotični kuhinji, prihaja iz vzhodne tradicije: je posebej razširjena na Japonskem in v Koreji. Miso (bogata z beljakovinami, vitamini in minerali) je prešana pasta, pridobljena s kuhanjem in fermentacijo soje s soljo in kojikin, glive. Včasih dodajo tudi nekaj žitnih zrn (riž, ječmen, rž in proso). To dela zelo aromatično juho, ko jo obogatimo z zelenjavo.
Stročnice
Imajo veliko moč ogrevanja: čičerika, fižol, grah in leča, poleg tega vsebujejo tudi železo in so bogate z vlakninami, in pomagajo telesu pri odstranjevanju odplak.
Česen
Še en "grelec", če ga uživamo surovega ima odlične antibakterijske lastnosti. Česen ima veliko zdravilnih in izrednih lastnosti. Ima samo eno napako: vsi ga ne dobro prebavijo!
Citrusi
Zimska živila, ki pospešijo vaš metabolizem zahvaljujoč vitaminu C. Pomagajo pri premagovanju sezonskih tegob. Lahko porabimo cel sadež ali iztisnemo okusne sokove, ki jih moramo popiti takoj.
Začimbe
Ingver poveča krvni obtok in cirkulacijo, torej ima ogrevalno moč za telo in afrodizijski učinek.
Čili, še posebej, če ga uporabljamo svežega ima veliko vrlin: ogreje čute, vzdušje in telo, vsebuje vitamin C, deluje proti mrazu in proti starosti. Druge začimbe, ki so koristne za proizvodnjo toplote: timijan, kardamom, ki pomaga tudi proti kašlju in prehladu, nageljnove žbice, janež, majaron, kumina, cimet, brin, rožmarin, poper.Čokolada
Temna čokolada vsebuje magnezij, ki pomaga v boju proti utrujenosti, in teobromin, ki stimulira živčni sistem. Dva dobra razloga, da lahko užijemo košček temne čokolade, vendar ne več kot 30 gramov na dan!
Žita
So odličen vir vlaknin, in pomagajo telesu, da se segreje. Zlasti pšenica in rjavi riž vsebujeta veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, ki krepijo delovanje prebavnega trakta, in ustvarjajo telesno toploto. Še več: njihova vsebnost ogljikovih hidratov služi kot gorivo pri procesu presnove. Prav tako priporočamo: oves, ajdo in proso. Izogibajte se cous cousu, boulgurju in belemu rižu, saj v nasprotju z ostalimi učinkujejo, hladno.
Čaj in zeliščni čaji
Po obroku je dobro popiti skodelico toplega zeliščnega čaja. Ko se zunaj zmrzuje je dobro popiti skodelico vročega čaja, ki so pravo zdravilo. Združiti posel in zabavo, poskusite zeliščni čaj proti prehladu iz sladkega korena, timijana, sivke, bezga. In ne nazadnje še zeliščni čaj, ki daje telesu toploto in deluje tudi naravno proti-bakterijsko na osnovi z ingverjem, limono, kumino, cimetom in klinčki.
Ni komentarjev:
Objavite komentar