RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

nedelja, 17. april 2016

PRESLICA - Priprava prevretka iz preslice


  Za pripravo prevretek iz preslica nabiramo preslico brez korenin, proti koncu junija, v času Janezovega zjutraj na dan za list ali cvet v naraščajoči luni. Če je ne uporabimo takoj jo posušimo v senčnem, toplem in zračnem prostoru. Temperatura ne sme presegati 28 ° C in ne sme oksidirati. Sušenje traja dlje časa. Preslico lahko kupimo v trgovini z zdravo prehrano.

V 10-20 litrov vode damo 200-300 g posušene preslice ali 1-1,5 kg sveže rastline in kuhamo na blagem ognju eno uro. Za manjše količine pa uporabimo 50 gramov suhe ali 500 gramov sveže rastline na 5 litrov vode.

Po nekaj dneh je treba prevretek razredčiti z vodo 5-10 % in poškropimo rastline. Za hektar potrebujemo približno 100 litrov za 1000 kvadratnih metrov je dovolj 10 litrov.

Rastline škropimo ob vznožju na tleh. Pri škropljenju tudi same rastline moramo paziti, da ne škropimo cvetov.

Preslica učinkuje preventivno, včasih tudi kurativno ob uporabi drugih tehnik. Deluje le na podzemne glive, kjer je dostop preko korenin, kot so Fusarium, Rhizoctonia, Pythium, … itd., in jih lahko imenujemo »lunine glive stisnjene zemlje«. Za listne glive ali glive na sadnih drevesih kot so plesni, škrlupa, botrytis itd. ima preslica rahlo valenčno zadrževanje, če smo škropili toliko časa prej kot preventivno ali v kombinaciji z drugimi načini zdravljenja.

Prevretek uporabimo, ko ima določen vonj ... to je zelo pomembno! Saj začne fermentirati z delovanjem anaerobnih mikroorganizmov, ki jemljejo moč iz organskih snovi, proizvedene s pomočjo fotosinteze in razdeliti snov, in naredijo topen silicij preslice. Zato bi prevretek morali uporabljati po nekaj dneh, saj se začne postopek zelo koristne fermentacije.

Kdaj škropiti? Obstajajo posebni trenutki pri katerih se ustvarjajo takšni pogoji, ko škodljive glive sprožijo okužbe na rastlinah (drevesa ali listi) to je: količina padavin, število ur močenje rastlina, temperatura, vlažnost zraka, … pa tudi vpliv Lune. Ob polni luni je impulz vode večji. Če pa je luna še v Perigeju, kar pomeni, da je bližje Zemlji in da je poleg tega še v konstelaciji vode, kot je to na primer astrološko znamenje Raka, bomo imeli najboljše pogoje za nastanek gliv oziroma okužb.

S prevretkom škropimo v kritičnih trenutkih ali tik pred, pomaga pri preprečevanju okužb. Za doseg dobrih rezultatov je potrebna kontinuiteta in ritem škropljenja. Ko se pojavijo prvi znaki okužbe je že prepozno. Ključnega pomena je že vnaprej predvideti najbolj občutljive trenutke in če dežuje ali imamo v zraku visoko vlažnost je prav v teh dneh pomembno opraviti zdravljenje s preslico.

Da bi preprečili katero koli okužbo je potrebna prava izbira sort, ki jih želimo pridelovati, naj si bodi sadje in vrtnine ali drugo. Tako bomo imeli večjo odpornost glede na sorto, podnebje, okolje zemljo in področje. Na področju, kjer sta podnebje in mikroklima na sploh vlažna je pomembno, da so gredice in posaditve v smeri sever-jug, kar pomaga pri prodoru svetlobe in toplote v času pridelave.

V biodinamiki preslica velja za klasično proti glivično podporo delovanja. Prisotnost kremena in sulfatnih soli krepi rastlin in preprečuje glivične napade.

Prav tako je koristna za zdravljenje semena pred sajenjem v obliki kopeli in namakanjem korenin pred presajanjem. Uporablja se tudi kot sestavina pri pripravi drevesnega premaza.

Vir: Paolo Pistis

Ni komentarjev:

Objavite komentar