RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

sreda, 19. julij 2017

Soda bikarbona kot naravni vrtni fungicid

Uporaba sode bikarbone je zelo razširjena. Uporabljamo jo za intimno in osebno nego, kot belilo, kot razkužilo, kot antacid in pospeševalec prebave. Kar se tiče kmetijstva, to je še posebej primerno zdravilo za zdravljenje glivičnih bolezni, kot so pepelasta plesen in peronospora, bolezni, ki pogosto iščejo prebivališče v naših vrtovih, in z odličnim uspehom v skoraj vseh primerih. Bikarbona je preprosto sredstvo, enostavno za domačo pripravo, in je učinkovito sredstvo proti glivičnim napadih.
Glivične bolezni, kot so pepelasta plesen in peronospora, ne izbirata žrtve le pri rastlinah, ampak napade tudi pridelke mnogih vrste sadnega drevja, kot so jabolka ali limone. Kar se tiče zelenjave, napadajo paradižnik, papriko, fižol, stročji fižol, čebulo, buče, kumare, jagode, melona, lubenice, do trte.

Dinamika glivičnih
bolezni                                                                                                                               
Glive so ena izmed najhujših sovražnikov, ker se širijo s pomočjo spor. Prenašajo se večinoma s pomočjo zrak ali vode, lahko ostajajo v mirovanju. Poleg tega preživijo zaradi neugodnih vremenskih razmer in se bodo aktivirale, ko postanejo razmere ugodne. Naš glavni problem je, da so povsod prisotne! Lahko pa smo korak pred njimi, s to preprosto raztopino natrijevega bikarbonata.

Zakaj uporabljati sodo bikarbono kot fungicid?                                                                                                    
Soda bikarbona ima bazičen pH. S škropljenjem rastlin, postane okolje sovražno za stalno prisotne glive. Za razvoj in reprodukcijo glive potrebujejo kisel medij in to so listi rastlin! Zahvaljujoč listom rastlin pade glivična okužba na plodna tla. Z natrijevim bikarbonatom trenutno zmanjšamo, brez kontraindikacij na pridelkih, pH listnih lopatic. Na ta način onemogočimo širjenje gliv!

Kaj potrebujemo za pripravo raztopine sode bikarbone? Raztopina, ki jo bomo uporabili na naših rastlinah je zelo preprosta: voda in soda bikarbona!

Potrebujemo:
1 kg sode bikarbone na 100 litrov vode!

Očitno je to standardna količina vendar je potreba izračunati količine glede na dejansko potrebo.  To je odvisno od tega, koliko rastlin nameravamo obravnavati in njihova gostoto listov. Na podlagi teh parametrov izberemo količino vode. Nato izračunamo še delež sode bikarbone raztopljene v vodi (za vrt potrebujemo npr. 50 g sode bikarbone in 5 litrov vode).

Kako in kdaj pripravimo oziroma uporabimo raztopino?                                                                                         

To je zelo enostavno, vodo zlijemo na sodo bikarbono in mešamo, dokler ne dobimo homogene in čiste spojine. Raztopino lahko uporabljamo, ne da bi redčili, škropimo na liste poljščin, ki jih želimo zaščititi pred glivami. Velika prednost te rešitve je, da jo lahko uporabljamo za preprečevanje ali zaustavitev glivičnih bolezni, ki so že v teku.
V kmetijstvu je najbolj pomembno orodje varna in učinkovita preventiva. Še posebej v ekološkem kmetovanju. V primeru glivičnih obolenj, je najugodnejši pogoj za nastanek morebitnih obolenj prisotnost visoke stopnje vlage, morda pogostih padavin.
Prva operacija, ki jo je koristno opraviti, je prezračevanje, s tem znižamo vlago. To storimo tako, da  odstranimo odvečno listje, zlasti v spodnjem delu rastline, kjer običajno začnejo glive napadati in se prenaša v obliki spor z vetrom in dežjem.
Ko je to storjeno, in če se am zdi to primerno, lahko uporabimo raztopino natrijevega bikarbonata vsakič: bodisi ko se pojavi glivični napad v stadiju, ki je nam prepoznaven in viden, ali ob pogostih padavinah in želimo zaščititi naše rastline pred neželenimi napadalci, pripravljeni, na bitko.
Natrijev bikarbonat ima trenuten učinek in majhno persistenco, saj je topen in se popolnoma izpere. Zato mora postopek ponoviti vsakič po dežju, morda nekaj ur pred ali tik pred mogočimi padavinami. Pomembno je, da je še vedno na listi tako dolgo prisotna, kot je potrebno, da bi preprečili glivičnim sporam ustrezne pogoje za napad rastlin.
Pomni! Pretirana uporaba katere koli mineralne snovi, čeprav na videz neškodljive, to lahko povzroči škodo na našem ekosistema. V tem primeru lahko sodo bikarbono najdemo morda v prevelikih količinah v zemlji! Zato prosim po pameti!!!

Ne nazadnje prekomerna uporaba sode bikarbone lahko pripelje do ožiga listov – pepelovka. To se zgodi, še posebej, če se zdravljenje izvede v vročih dnevnih urah. Zato priporočam, da raztopino vode in natrijevega bikarbonata škropite v hladnih večernih urah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar