RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

petek, 9. oktober 2015

JESENSKA PRIPRAVA ZEMLJE

   V času za presajanje (4. do 18. oktober) bomo na izpraznjene površine njiv in vrtov pa tudi pod krošnje dreves, okrog jagodičevja,malin itd. navozili zrel kompost. Površine za rastline, ki ne marajo živalskega gnoja, kot so čebula, korenje, pastinak in stročnice oskrbimo z rastlinskimi komposti. Njive bomo zelo plitvo preorali in jih pustili v grobi brazdi. Vrtove grobo prelopatamo in pustimo zemljo tako odprto. Kjer lopatanje ni mogoče bomo kompost premešali z zgornjo plastjo zemlje. Škropimo preparat iz kravjeka po Mariji Thun. Groba odprta brazda omogoča, da energije kozmosa zemljo temeljiteje prežamejo kot če bi bila ta izravnana, zmrzal pa naredi zemljo lepo grudičasto.

Pripravimo nove komposte. Prednost ima živalski gnoj domačih živali iz dobre reje. Zavržemo nič. Ostanki rastlin iz vrtov, tropine, tudi zmerne količine gnilih jabolk, zavržena volna od striženja ovac, vse premešano s slamo ali listjem, morda z nekaj lopatami zrelega komposta in vrtne zemlje, zložimo v kup in dodamo kompostne preparate.

Površine, kjer  bomo sadili naslednje leto krompir, poškropimo proti koloradskemu hrošču v osmi decimalni potenci D 8.

Ko so vrtovi že skoraj prazni, se voluhar rad loti tistega, kar je še ostalo. Glavice radiča venijo druga za drugo. če narežemo bezgovih vejic in jih potaknemo okoli gredice tako, da jih čisto zahodimo v zemljo, se voluharja rešimo.                               
 Bezeg mu preveč smrdi!

Vir: Setveni priročnik Marije Thun 2015, Založba Ajda

Ni komentarjev:

Objavite komentar