RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

sobota, 3. oktober 2015

NEGA SADJA IN DREVJA

  Sadje obiramo na dan za plod v času za obiranje. To je posebej pomembno pri sadju za ozimnico. Najboljši dnevi so 1. 10. dopoldne, 19. 20. in 27. 28. oktober. Zelo dobri so tudi dnevi za cvet v času za obiranje. 

Po spravilu sadja in grozdja škropimo preparat kremen iz roga dvakrat zjutraj, najpozneje do 8 ure, in enkrat popoldne za dozorevanje listja in lesa. Na olesenelih rastlinah - nakopičeni zemlji, kot pravi dr. Steiner je kambij skupna korenina enoletnih listov in plodov. Kremen iz roga, škropljenje na dan za plod v času po obiranju odpre kambij za delovanje zvezd. Te se v kambij kot odtisnejo in vodijo razvoj listov in plodov v naslednjem letu.


 Ko na sadnem drevju ni več listja pripravimo premaz ali pasto za sadno drevje. Premaz nanašamo s čopičem na debelo in debelejše veje, pasto pa zmešamo s preparatom iz kravjeka po Mariji Thun in s precejenim škropivom trikrat na dan za plod  (v razmaku približno enega tedna) dobro poškropimo celo drevo s krošnjo vred. Kjer imamo težave z divjadjo dodamo v premaz 5 % sveže krvi.

Če je drevje že odvrglo listje, je oktober primeren za podiranje stavbnega lesa. Najboljši so posebej navedeni dnevi ali dan za cvet in plod v času za presajanje.

 Iz grozdja, ki ga oberemo na dan za plod ali cvet, je vino boljše!

Vir: Setveni priročnik Marije Thun 2015, Založba Ajda




Ni komentarjev:

Objavite komentar