Eno
izmed najstarejših žit, sto odstotno brez glutena, bogat z vlakninami in
železom
Teff
je najdrobnejše žito, ki uspeva v Etiopiji je popolnoma brez glutena, zato je
dobra alternativa pri celiakiji oziroma osebe alergične na gluten. Ne le zaradi
tega si pridobiva prostor na naših mizah. Teff (Eragrostis Abissina) izhaja iz družine graminaceae, čeprav je v
Evropi bilo do sedaj nepoznan, je eno najstarejših žit na svetu, ki so ga
pridelovali že pred 5.000 leti. Etiopija in Eritreja sta domovini teffa, ki je
še danes osnovna hrana domačinov. Danes ga poleg Afrike pridelujejo še v
Avstraliji in Indiji, kjer predstavlja ekvivalent to kar je pšenica za
Evropejce in riž za Azijce.
Polnovredni Teff
Zadnje
čase se veliko sliši o tem žitu, ki se ga uporablja v receptih namenjenih
celiakistom oziroma osebam alergičnim na gluten. Tej skupini predstavlja varno
žito enako kot so: riž, koruza, quinoa,
ajda in amarant. Lahko pa postane dober »prijatelj« za tistega, ki se želi
zdravo prehranjevati.
Teff
je integralno žito, ker je zrnje zelo drobno, zato ga ni mogoče odstraniti ovojnico, ki obdaja seme,
in zaradi tega ne more biti industrijsko obdelano. Med ostalim je prav zaradi
tega dodan na seznam preventivne hrane proti raku. Energijska vrednost ne
odstopa v primerjavi z ostalimi žiti, približno 370 kilokalorij na 100 gramov.
Vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, beljakovine, minerale kot so kalcij, kalij,
železo, fosfor, cink. To še ni vse.
Poleg
tega vsebuje niacin, tiamin, riboflavonoide, magnezij, mangan. Vsebuje osem
esencialnih aminokislin in veliko proteina. Teff ima nizek odstotek maščob in zelo
bogat z vlakninami. Vsebuje več vlaknin kot ostala žita, orehi in stročnice.
Teff je izvrstna alternativa pšenici, ječmenu in rži – za osebe alergične na
gluten.
V juhi ali
sladici
V
prodaji najdemo Teff v dveh različnih oblikah odvisno od sorte rastline; bel
ali rdeč barve. Rdeč je manj sladek zato je primeren za pripravo solat. Iz obeh
sort pridobivajo moko, ki se jo uporabi za pripravo najrazličnejših receptov,
lahko tudi kot mešanico v razmerju 1 : 1 glede na potrebo k pšenični, pirini
ali kamutovi moki.
Priprava
je podobna kot pri prosu ali amarantu (razmerje z vodo 1:2,5), kuha se 20
minut, in se lepo kombinira z zelenjavo in ostalimi žiti. Lahko ga dodajamo
juham, mineštram in pri pripravi kruha, grisinov, sladic, piškotov, tort skupaj
z belo moko. Kupimo ga v specializiranih bio ali etničnih trgovinah.
Afriški kruh
V
Etiopiji, Somaliji in Eritreji uporabljajo Teff predvsem za pripravo kruha injera, to je ploščat, okrogel in
spužvast kruh. Uporablja se pri mesu in zelenjavi. Posebnost je v okusu, ki je
nekoliko kisel, to pa ni najbolj zaželeno ob prvem poizkusu. Vsebuje fermente,
ki se ob nekajurnem počivanju testa ti aktivirajo in sprožijo proces vzhajanja
podobno kot pri tistemu iz droži. Sledi še recept...
Ni komentarjev:
Objavite komentar