RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

ponedeljek, 16. marec 2015

AVOKADO - PRIJATELJ NAŠEGA SRCA, OČI, KOŽE ...




 
Avokado je pravo superživilo saj vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov. Bogat je z mononasičenimi maščobami, ki pomagajo ohranjati vaše srce zdravo. 
Vsebuje tudi veliko kalija in pomaga uravnotežiti življenjsko pomembno razmerje med kalijem in natrijem. Dodatno vsebuje še vitamin E, B6, folno kislino in vlaknine.

Avokado znižuje raven holesterola, nadzoruje krvni tlak, skrbi za zdravje oči, pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi,  zmanjšuje tveganje za pojav srčnega infarkta, znižuje tveganje za nastanek raka, pomaga v boju proti prostim radikalom. Bogat je z antioksidanti, zato lahko zavira določene procese staranja. Glutation v avokadu skrbi za močan imunski sistem ter zdravje živčnega sistema. Prav tako je velik prijatelj za nego kože. Olje iz avokada hrani kožo in ji daje sijaj. To olje je prav tako zelo učinkovito pri luskavici. Z zrelim avokadovim olupkom lahko naredimo doma pripravljeno hranilno obrazno masko  proti mrazu.

Avokadova solata z zeleno jabolko in stebelno zeleno

 
Za 4 osebe potrebujemo:
1 avokado,
1 zeleno jabolko,
2 stebli zelene z list,
50 g listov mlade špinače,
20 g pinjol,
½ limone,
deviško oljčno olje, sol.

Avokado razpolovimo, odstranimo koščico in izdolbemo meso, nato ga po dolžini razpolovimo in narežemo. Rezine pokapljamo z nekaj kapljic limone. Stebelno zeleno operemo in očistimo ter zrežemo na tanka koleščka. Svetle in mehke liste odstranimo.  Jabolko olupimo, odstranimo peščišče in zrežemo na kocke (jabolko pokapljamo z limoninim sokom). Zmešamo avokado, zeleno, jabolko in zabelimo z 2 žlicama oljčnega olja in malo soli. Pripravljeno solato razdelimo na krožnike s špinačnimi listi, pinjoli in listi zelene. Na zadnje še dodamo kapljico limone in oljčnega olja.




Ni komentarjev:

Objavite komentar