RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

ponedeljek, 30. marec 2015

BIODINAMIKA IN PROPOLIS

Propolis ali zadelavina je smolast čebelji proizvod, ki so mu že v antiki namenjali posebno pozornost in ga uporabljali za konzerviranje, razkuževanje in »zdravljenje« na splošno.


Čebele nabirajo smole in eterična olja iz rastlinskega sveta. 
Narava je ustvarila popke in jih prekrila s tankim zaščitnim slojem proti plesni in bakterijam. 

Poleg tega čebele nabirajo tudi smolo iz lubja, kjer  je narava "zgradila" tkiva prekrita s snovjo proti insektom in nezaželenih živali. 

Propolis je sestavljen iz različnih rastlinskih smol, ki jih čebele naberejo na popkih topole, breze in na drugih rastlinah. Nabranim smolam čebele dodajo še izloček iz žlez slinavk. Zelo aromatične. Čebele dodajo smolam tudi vosek, da snov postane bolj lepljiva. Zato pri odlaganju propolisa potrebujejo pomoč svojih sester. 

 
Barva propolisa je od zelenorumene do temnorjave, odvisno od izvora in starosti. Pri višjih temperaturah je lepljiv, pri nizkih pa krhek ter se ob lomljenju drobi. 

Beseda propolis je grškega izvora in pomeni pred mestom oziroma obrambo mesta. 

Čebele uporabljajo to lepljivo snov, da naredijo svoje bivalno okolje sterilno in čisto. Uporabljajo ga za premaz notranjih sten panja za zadelovanje notranjih razpok in špranj, za popravilo satja za zaščito pred možnim udorom drugih insektov zato ga imenujemo tudi zadelavina. 

Čebela je dejansko ena od najbolj higienskih »insektov-živali«. Dovolj je, če pomislimo, da se v panju nahaja petdesettisoč čebel in da vsaka gre in iztreblja svoje izločke zunaj panja, na prostem. Sožitje znotraj panja, kjer je velika gneča, je nujna maksimalna higiena. Zato čebele uporabljajo propolis za ohranjanje njihovega zdravja.

Čebela je žival, posebej povezane s sončnimi sil in vsako čebelo bi lahko šteli kot kapljico kondenziranega sonca. Prav zaradi tega je čebela sposobna dati posebne značilnosti sonca. Na nek način je propolis »zgoščena svetloba«, ki pomaga čebeli, da ostane zdrava in da dobro preživi zimo.

Lastnosti propolisa
Številna medicinska poročila o propolisu dokazujejo, da zavira razvoj bakterij ali jih celo uničuje, pospešuje celjenje ran in pomaga pri zdravljenju vnetij. Pomembno je njegovo antibiotično delovanje, saj ne učinkuje samo na bakterije ampak tudi na različne viruse...

Drugi načini uporabe

Propolis vse pogosteje uporabljajo pri ekološkem načinu pridelovanja hrane za uničevanje rastlinskih zajedavcev in mrčesa. Uporabljajo ga tudi kot mazilo, ki rane nastale pri obrezovanju drevja varuje pred glivicami... (se nadaljuje)

Ni komentarjev:

Objavite komentar