Uporabljamo okrogle velike dišeče gomolje, še prej jih dobro operemo in olupimo olesenelo plast. Eden izmed večjih pridelovalcev gomoljne zelene je
Italija predvsem na področju Veneta, ki jo izvažajo v dežele severne
Evrope. Pri nas jo v kulinariki malo uporabljamo.
Sveže
pripravljena gomoljna zelena kot predjed zabeljena z jabolčnim
kisom ali jogurtom učinkuje očiščevalno.
Priporočljiva je tudi proti celulitisu, med tem kot kuhana
učinkuje kot odvajalo in nas nasiti ne
da bi nam otežila prebavo. Zato je priporočljiva tudi pri shujševalnih dietah
kot tudi za diabetike. Je milejšega okusa v primerjavi s stebelno zeleno. V kombinaciji z jabolki in korenjem,
si lahko pripravimo odličen osvežilen napitek bogat s kalijem.
Recept: Hiter
pire iz krompirja, korenja in gomoljne zelene
Sestavine: 250 g
krompirja, 200 g korenja in 200 g gomoljne zelene (vse sestavine naj bodo iz
ekološke oziroma biodinamične pridelave).
Krompir, korenje
in gomoljno zeleno operemo, olupimo, zrežemo na majhne koščke in kuhamo nad soparo, da se sestavine
zmehčajo. Nato dodamo (mleko ali sojino mleko) in s paličnim mešalnikom zmiksamo. Po potrebi solimo in
dodamo muškatni orešček. Ponudimo s
popečenim tofujem pripravljenem na balzamičnem kisu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar