RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

sreda, 4. marec 2015

GOMOLJNA ZELENA - KORENOVKA VREDNA ODKRITJA


Uporabljamo okrogle velike dišeče gomolje, še prej jih dobro operemo in olupimo olesenelo plast. Eden izmed večjih pridelovalcev gomoljne zelene je Italija predvsem na področju Veneta, ki jo izvažajo v dežele severne Evrope. Pri nas jo v kulinariki malo uporabljamo. 

Sveže pripravljena gomoljna zelena kot predjed zabeljena z jabolčnim kisom ali jogurtom učinkuje očiščevalno.
Priporočljiva je tudi proti celulitisu, med tem kot kuhana učinkuje kot odvajalo in nas nasiti  ne da bi nam otežila prebavo. Zato je priporočljiva tudi pri shujševalnih dietah kot tudi za diabetike.  Je milejšega okusa v primerjavi s stebelno zeleno. V kombinaciji z jabolki in korenjem, si lahko pripravimo odličen osvežilen napitek bogat s kalijem. 

Recept: Hiter pire iz krompirja, korenja in gomoljne zelene
Sestavine: 250 g krompirja, 200 g korenja in 200 g gomoljne zelene (vse sestavine naj bodo iz ekološke oziroma biodinamične pridelave).

     
Krompir, korenje in gomoljno zeleno operemo, olupimo, zrežemo na majhne koščke in kuhamo nad soparo, da se sestavine zmehčajo. Nato dodamo (mleko ali sojino mleko) in s paličnim mešalnikom zmiksamo. Po potrebi solimo in dodamo muškatni orešček.  Ponudimo s popečenim tofujem pripravljenem na balzamičnem kisu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar