RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

petek, 21. avgust 2015

ČRN PARADIŽNIK: KAJ STORITI?

Pogosto lahko opažamo, da se na spodnjem delu paradižnika oblikuje gniloba, za kar postanejo plodovi neužitni saj jih vodijo do popolnega razkroja.

 

Nekaj vzrokov:

1.      Najprej občutljive sorte, kot so: volovsko srce,  pelati – san marzano in podobne sorte, pri katerih se plod zaključi v koničasto obliko ali navznoter. To povzroča rosa ali preobilna vlaga, ki je več ur skoncentrirana na enem mestu ploda, kar vodi omrtvelosti tkiva, na tej točki se nastanijo številne različne patogene glive. Potrebno je izbirati bolj odporne vrste, če se prepogosto soočimo s takšnimi težavami.

2.      Zalivanje in nihanje vode. Paradižnik je eden izmed redkih vrtnin, ki ga ne zalivamo! Zalivamo ga le v času presajanja oziroma če je močna suša ali pridelujemo v rastlinjakih. V vsakem primeru je priporočljivo zalivanje zgodaj zjutraj med 4:00 in 5:00 uro, ko je najnižja dnevna temperatura. Zalivanje izven tega časa bo skoraj zagotovo povzročilo obolenje paradižnika. V vsakem primeru mora biti rastlina posajena na takšnem kraju, kjer je večja zračnost. Paradižnik posadimo na površine, ki jih najprej obsije zgodnje jutranje sonce in tako zelo hitro posuši roso. Pretirano zalivanje povzroča odtekanje kalcija predvsem v steblu in zelenih delih rastline in vodi do izgube plodov.

3.      Kalcij je zelo pomemben za zdravje rastline. Anomalija črnenja paradižnika ni določena zaradi pomanjkanja kalcija, kot se pogosto razmišlja, ampak procesa, ki ga kalcij razvija znotraj rastline. Zato lahko proces kalcija podpremo tako, da začnemo pri tleh dodajati ob »nogi« rastline fin prah izdelan iz jajčnih lupin v mešanici z mikroorganizmi ali čaj iz hrastovega lubja, ki je bogat s kalcijem (88 %). Tu gre za preprost in učinkovit poseg, ki je omenjen na tečajih in knjigah biodinamike.

4.      Deževje ob polni Luni ali ob Perigeju posebej spodbuja gnitje.  Rastline ob takem deževju bomo škropili s propolisom na vodno-alkoholni osnovi (glej: Elvira Devetak – Priročnik vrtnarjenja po biodinamični metodi). Seveda ne smemo pozabiti škropiti s kremen iz roga – preslica kot v praksi.


V biodinamiki se s podobnimi nadlogami soočamo z več vidikov, ki jih obravnavamo kot vzroke in so vzroke. Zato je pri biodinamiki pomembno postaviti v ospredje pozorno opazovanje pogojev rasti za prepoznavanje morebitnih vzrokov in tako prihraniti delo ter čas.

Ni komentarjev:

Objavite komentar