Do 17 je Sonce v Levu: zgoščevanje toplote,
sladkorjev, dozorevanje semen
Od 18 je Sonce v Devici: zgoščevanje
hranilnih snovi v korenini
|
SEPTEMBER 2015
»Edino orožje, ki ga imaš je prijaznost«
|
|
Izogibati
se obdelavi dan *-----* 1. po 17:00 uri, 13. do 11:00 ure, 14. do 10:00 ure 27.
po 16:00 uri, 28. do 16:00 ure
Čas
za presajanje od 6. do 21. septembra.
Dan
|
Praktični nasveti
|
|
Pobiranje plodov na dan za plod in dan za cvet.
Semena in rastline:
Za
semena odbiramo lepe iz zdrave plodove, kumaric, bučk, paprike itd. Odtrgamo
jih na dan za plod in jih pustimo ležati na polju. Ko se že začne razkroj na
dan za plod izluščimo iz plodov semena, jih v kozarcu prelijemo z vodo in
nekaj dni dvakrat na dan premešamo. Nato jih speremo in osušimo. Tako
naredimo tudi s paradižnikom julija in avgusta. Vedno odberemo plodove iz
sredinskega dela rastline!
Posevki
ozimnih žit v poznih legah priporočamo 11. in 12. 9. Ali 21. dopoldne, 22. in
23. 9. do 17 ure. Izjemoma lahko rž sejemo na dan za korenino, vendar vsa
negovalna dela opravljamo na dan za plod.
Korenovke
spravljamo na dan za korenino v času za presajanje, tako dosežemo boljše
skladiščne sposobnosti.
Najbolje
nam bo uspelo kislo zelje, če smo ga sejali in negovali na dan za list ter
škropili s preparati 2 krat na dan za list in pred obiranjem za boljšo aromo
1 krat na dan za cvet. Zelje porežemo na dan za cvet v času za obiranje, za
kisanje pa ga ribamo na dan za cvet v času za presajanje.
Kjer
bodo rastline odmrle zaradi zimske zmrzali bo treba spomladi zemljo
prerahljati. Rastline, ki jih zima ne bo zatrla bomo spomladi vdelali v tla.
Okrog
Mihelovega letos 26.9. nabiramo mlade liste velike pekoče koprive. Posušene
uporabljamo za čaj, zdrobljene tudi kot dodatek moki za peko kruha.
|
1.
|
Do
17. ure sejemo motovilec, berivko, zimsko solato.
|
2.,3., 22.,23.,30.
|
Po
11. uri obiramo sadje.
|
5.
|
Do
17. ure še sejemo redkvico, podtikamo česen in zimsko čebulo.
|
7.
|
Delamo
s čebelami; ribamo zelje.
|
8.
|
Delamo
s čebelami.
|
9.
|
Zatiranje
polžev, maceracija.
|
11.
|
Pretakanje
vin: pojemajoča Luna. Polnjenje medu.
|
11.
|
Idealen
dan za pripravo gredice z lažno setvijo (glej
priročnik:Elvira Devetak: Vrtnarjenje po biodinamični metodi).
|
11. in 12.
|
Negujemo
rastline za pridelovanje semen, v poznih legah sejemo ozimna žita. Sežiganje
mravelj za izdelavo lastnega škropiva.
|
11. in 22.
|
Biodinamični
tratmaji proti oljčni muhi.
|
15. in 16.
|
Spravilo
krompirja in drugih korenovk, sadimo česen, nabiramo lubje doba. Na prazne
površine sejemo zeleno gnojenje.
|
22.23. do 17.ure
|
Pretakanje
penečih vin: rastoča Luna. Idealen čas
kontrole in opazovanja čebel.
|
26.
|
Nabiramo
mlade koprive za čaj, sekamo zelje; delamo s čebelami. Škropimo macerat iz
preslice kot preventiva proti glivam.
|
27.28.29.30.
|
Rizično
obdobje okužbe z glivami.
|
29.
|
Mihelovo.
Le kaj govori ta praznik človeštvu, kaj nam osebno? idealen dan za sejanje
zimske špinače.
|
Pripravila:
Elvira Devetak
Kmetija
Devetak&Zavodni – Domačija Vočne, Breg pri Žirovnici 3, 4274 Žirovnica
Vir:
delno uporabila Setveni priročnik 2015, M. Thun, Založba Ajda Vrzdenec
|
|
|
Ni komentarjev:
Objavite komentar