RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

sobota, 29. avgust 2015

PRAKTIČNI MESEČNI NASVETI - SEPTEMBER

Do 17  je Sonce v Levu: zgoščevanje toplote, sladkorjev, dozorevanje semen

Od 18 je Sonce v Devici: zgoščevanje hranilnih snovi v korenini
SEPTEMBER  2015

»Edino orožje, ki ga imaš je prijaznost«



Izogibati se obdelavi dan *-----* 1. po 17:00 uri, 13. do 11:00 ure, 14. do 10:00 ure 27. po 16:00 uri,                                                                                          28. do 16:00 ure

Čas za presajanje od 6. do 21. septembra.
Dan
Praktični nasveti

Pobiranje plodov na dan za plod in dan za cvet.

Semena in rastline:
Za semena odbiramo lepe iz zdrave plodove, kumaric, bučk, paprike itd. Odtrgamo jih na dan za plod in jih pustimo ležati na polju. Ko se že začne razkroj na dan za plod izluščimo iz plodov semena, jih v kozarcu prelijemo z vodo in nekaj dni dvakrat na dan premešamo. Nato jih speremo in osušimo. Tako naredimo tudi s paradižnikom julija in avgusta. Vedno odberemo plodove iz sredinskega dela rastline!

Posevki ozimnih žit v poznih legah priporočamo 11. in 12. 9. Ali 21. dopoldne, 22. in 23. 9. do 17 ure. Izjemoma lahko rž sejemo na dan za korenino, vendar vsa negovalna dela opravljamo na dan za plod.

Korenovke spravljamo na dan za korenino v času za presajanje, tako dosežemo boljše skladiščne sposobnosti.

Najbolje nam bo uspelo kislo zelje, če smo ga sejali in negovali na dan za list ter škropili s preparati 2 krat na dan za list in pred obiranjem za boljšo aromo 1 krat na dan za cvet. Zelje porežemo na dan za cvet v času za obiranje, za kisanje pa ga ribamo na dan za cvet v času za presajanje.

Kjer bodo rastline odmrle zaradi zimske zmrzali bo treba spomladi zemljo prerahljati. Rastline, ki jih zima ne bo zatrla bomo spomladi vdelali v tla.

Okrog Mihelovega letos 26.9. nabiramo mlade liste velike pekoče koprive. Posušene uporabljamo za čaj, zdrobljene tudi kot dodatek moki za peko kruha.
1.
Do 17. ure sejemo motovilec, berivko, zimsko solato.
2.,3., 22.,23.,30.
Po 11. uri obiramo sadje.
5.
Do 17. ure še sejemo redkvico, podtikamo česen in zimsko čebulo.
7.
Delamo s čebelami; ribamo zelje.
8.
Delamo s čebelami.
9.
Zatiranje polžev, maceracija.
11.
Pretakanje vin: pojemajoča Luna. Polnjenje medu.
11.
Idealen dan za pripravo gredice z lažno setvijo (glej priročnik:Elvira Devetak: Vrtnarjenje po biodinamični metodi).
11. in 12.
Negujemo rastline za pridelovanje semen, v poznih legah sejemo ozimna žita. Sežiganje mravelj za izdelavo lastnega škropiva.
11. in 22.
Biodinamični tratmaji proti oljčni muhi.
15. in 16.
Spravilo krompirja in drugih korenovk, sadimo česen, nabiramo lubje doba. Na prazne površine sejemo zeleno gnojenje.
22.23. do 17.ure
Pretakanje penečih vin: rastoča Luna.  Idealen čas kontrole in opazovanja čebel.
26.
Nabiramo mlade koprive za čaj, sekamo zelje; delamo s čebelami. Škropimo macerat iz preslice kot preventiva proti glivam.
27.28.29.30.
Rizično obdobje okužbe z glivami.
29.
Mihelovo. Le kaj govori ta praznik človeštvu, kaj nam osebno? idealen dan za sejanje zimske špinače.

Pripravila: Elvira Devetak
Kmetija Devetak&Zavodni – Domačija Vočne, Breg pri Žirovnici 3, 4274 Žirovnica
Vir: delno uporabila Setveni priročnik 2015, M. Thun, Založba Ajda Vrzdenec


Ni komentarjev:

Objavite komentar