RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

ponedeljek, 3. avgust 2015

PRIPOROČILA NA VRTU V AVGUSTU


SEMENA IN RASTLINE

   Za pridelovanje semena smo rastline ne glede na vrsto negovali do zrelosti semen vedno na dan za plod. Pri spravilu pobiramo semena pri korenovkah na dan za korenino, pri listnatih rastlinah na dan za list, pri cvetnicah na dan za cvet in pri plodovkah na dan za plod.

   Spravilo žit opravimo na dan za plod, najbolje na dan, ko je Luna pred ozvezdjem Leva, to je 14.8. popoldne, 15.8., ki je posebej ugoden ali 16.8.

Vsekakor se izognemo črtnim dnevom in uram; posledica bi bila slabša kvaliteta moke in bistveno slabša kaljivost semena.

Če smo škropili s preparatom kremen iz roga – 501 trikrat v času mlade rasti ob dnevih za plod, če smo škropili s preparatom iz baldrijana, je pridelek bogat po količini in poln zdravja. Takoj po žetvi škropimo s preparatom iz kravjeka po M. Thun, obdelamo zemljo in zasejemo površine z ajdo ali vmesnimi kulturami, denimo s facelijo, gorčico, ričkom, lupino, plavico… Ajda obogati zemljo s kalijem, facelija pa s fosforjem.

Za spravilo že zrelega krompirja in čebule je najboljši čas dan za korenino v času za presajanje. To so dnevi, ko Luna potuje pred ozvezdjem Device. V avgustu je to v času za korenino od 17. do 20.8.

Za nove nasade jagod bomo izkoristili dneve za plod v času za presajanje, najbolje 15.8., ko bo Luna pred ozvezdjem Leva in je dan zaradi toplotnega trigona posebno dober.

Na dan za cvet porežemo koprive, da bi imeli za Mihelovo dovolj novih za čaje primernih vršičkov.

Na dan za plod nabiramo njivsko preslico, ki jo posušeno uporabljamo pri  težavah z glivicami. Prepogosta uporaba ali premočna koncentracija čaja škoduje strukturi tal. 5 dag posušene preslice zadošča za enkratno škropljenje 10 arov površin.

Vsi pridelki pridelani po biološko – dinamični metodi, vsebujejo manj vode in več suhih substanc ter imajo na substance vezanih izjemno veliko vitalnih energij. Kulture, ki jih škropimo pred spravilom popoldne s preparatom kremen iz roga – 501, se v skladišču bolje držijo, vsebnost nitratov pri korenčku in rdeči pesi je nižja, več je sladkorjev in beljakovin in te so boljše.


Ob suši letine rešuje preparat gnoj iz roga! Preparat zmešamo pozno popoldne in škropimo rastline, ko se začne nočiti. Rastline si opomorejo kot bi deževalo. Zemlja je morda od suše razpokana, rastline pa ne kažejo nobenega pomanjkanja.

Vir: Setveni koledar M. Thun in Matijas Thun, Založba Ajda Vrzdenec

Ni komentarjev:

Objavite komentar