Pri pripravi sokov vedno nastane ogromno odpadkov. Stalno sem se spraševala, kaj storiti z centrifugiranimi ostanki nastali pri sočenju
sadja ali zelenjave? Škoda se mi zdi zavreči ostanke nastale pri enostavni pripravi okusnih in zdravih sokov. Sokovnik ločuje pulpo in lupino sadja in zelenjave in
tako proizvaja veliko odpadkov bogatih z vitamini in minerali.
Pa poglejmo, kako lahko »ostanki« postanejo užitni! Kako te ostanke
ponovno uporabiti v kuhinji za pripravo okusnih jedi, kot tudi uporabe na primer
na vrtu. Ti odpadki so lahko super ideja za pripravo desertov ali piškotov … Pa si poglejmo, kako pripravimo okusno torto in ostankov centrifugiranega sadja.
Sestavine:
300 g pol bele ali bele moke
150 g sladkorja
130 g sončničnega olja
130 g odpadkov centrifugiranega sadja
100 ml vode
3 jajca
1 paket pecilnega praška
Priprava:
Jajca vmešamo s sladkorjem. Med mešanjem dodamo olje,
vodo in odpadke centrifugiranega sadja.
Na koncu dodamo še moko s pecilnim praškom. Pečemo v
pečici pri 180 °C 20 – 25 minut.
KAKO ŠE UPORABITI OSTANKE CENTRIFUGIRANEGA SADJA IN
ZELENJAVE?
Lahko jih odlagamo na kompostni kup, ki ga bomo, ko ta
dozori uporabili za gnojenje rastlin in cvetja. Prav tako lahko uporabimo za
prehrano naših štirinožnih prijateljev, da jih vmešamo v hrano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar