RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

sreda, 8. julij 2015

TOPLOTA, SUŠA IN SVETLOBA: KAJ STORITI?

Toplota, suša in svetloba: kaj storiti?
Toplota, suša in svetloba so trije različni naravni procesi na katere rastlina različno reagira.

Toplota pripomore k močni ekspanziji v prostor rastline, ki še raste. Ta rast je povezana s procesom apnenca.
Toplota je zelo pomembna, vendar v mejah normale saj obstajajo omejitve tako za nizke kot visoke temperature (veliko rastlin zaustavi vegetacijo nad 35 °C - 36 °C). Pojav visokih temperatur običajno za rastlino ne predstavljajo škode, če ta ostane v določenih mejah. Situacija postane resna, ko se korenine pregrejejo, kot se to lahko zgodi v lončkih izpostavljeni sončnim žarko ali v rastlinjakih, kjer je nujno potrebno ukrepati.

Suša in pomanjkanje vode korenini rastline povzroči krčenje rastline in omogoča večjo diferenciacijo cvetnih brstov ali kot v primeru solate da prezgodaj preide v seme.
Blaga suša spodbuja rast korenin v globino med tem, ko zelo intenzivna suša vodi k postopnemu presihanja in sušenju rastline.

Svetloba je zelo pomembna pri tvorbi snovi. Rastline absorbirajo svetlobo in deluje pri nastajanju nove materije. Svetloba lahko rastline poškoduje ali opeče tam, kjer je le ta preveč skoncentrirana. Na teh rastlinah nastajajo bolj ali manj vidne odrgnine oziroma opekline iz katerih se s pomočjo dežja, vlage in celo rose razvijejo bolezni in okužbe.
Rastlina reagira tako, da razvije pigment odporen na močno sončno svetlobo z oblikovanjem bolj zelenih listov in vlaknine bogate s kremenom - silicijem.

Vendar, ko toplota, svetloba in suša sovpadajo, takrat rastlina sprejme strateški sistem pri urejanju vseh padajočih in dvigajočih vplivov z absorpcijo apnenčastih in kremenčevih spojin, kadar je to potrebno.

 

Kot pomoč rastlinam lahko uporabimo preparat glina iz roga (ki ga izdelujejo le nekatera društva Ajda), in dinamiziranega škropimo neposredno na rastlino v večernih urah oziroma, če so tla pod večer že vlažna ta škropimo z dinamiziranim preparatom gnoj iz roga - 500 pozno zvečer.


Vir: Paolo Pistis

Ni komentarjev:

Objavite komentar