RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

sobota, 11. julij 2015

ZALIVANJE - VARČEVANJE Z VODO


Z vodo lahko varčujemo na več načinov, kot na primer z izbiro namakalnega sistema ali s pomočjo drugih načinov namakanja.

Izredna sistem, ki nam ne omogoča le varčevanje z vodo, ampak tudi zdrave rastline, je zastirka.


Kar lahko v biodinamiki storimo za varčevanje z vodo, poleg zdravih tehnik gojenja, je izbira ugodnih trenutkov za povečanje "učinka namakanja" vode. Kot "učinek namakanja" razumemo sposobnost vode prenosa Luninih sil v tla in rastline, za ureditev procesa rasti.

Iz izkušenj Paola Pistisa – biodinamika, ki jih navaja na njegovih predavanjih in literaturi lahko prepoznamo nekaj trenutkov za namakanje, kjer z enako količino vode prispevamo k živahnejši rasti rastlin.

Voda ni le H2O, ampak je spomin informacij.

Da bi lahko izbirali pravilni trenutek zalivanja, ko ni več preveč toplo, je, da zalivamo v določenem trenutku in to ob sončnem zahodu. V primeru, da je imamo zelo vroče dni bomo zalivali takrat, ko je razpon temperature minimalen torej ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah.


"Učinek namakanja" se poveča v času polne Lune, zlasti ob vzhajanju lune, seveda če se to zgodi v hladnejših večernih urah. Tudi, ko je luna v perigeju – Pg (Luna najbližje Zemlji) je "učinek namakanja" zelo visok. Prav tako je vpliv lune še dodatno okrepljena, ko je luna v ozvezdju raka. Ti trenutki so navedeni v setvenem koledarju, kot tudi z opazovanjem neba.

Bodite previdni in ne namakajte v navedenem obdobju, če ni suše, saj zalivanje ne bo pripomoglo le za rast rastlin, ampak tudi povečanje okužb z glivicami in škodljivimi bakterijami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar