RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

petek, 22. maj 2015

LISTNI KODRASTI BROKOLI

 


















Brokoli je vrtnina iz rastlinske družine križnic, ki je bil že zelo priljubljen in cenjen pri Etruščanih in Rimljanih. Domovina je južna Italija. Rastlin je odporna na mraz zato sem se odločila, da v letošnjem letu to rastlino preizkusimo na Gorenjskem. Po uspešnem pred leti začetim gojenjem listnega ohrovta na Gorenjskem menim, da bo tudi listni kodrasti brokoli dobro uspeval. Tisti, ki bi ga želeli pridelati se lahko obrnete na nas.

Rastlina doseže vrhunec od sredine zime v prehod na pomladanske mesece, mogoče ga je občasno najti skozi vse leto.  Zraste do 65 cm visoko, rastlini režemo liste in njena rast se stalno obnavljajo. Rastlina je bogata z vitamini in mineralnimi solmi in je zelo primeren v primeru zaprtja, ker vsebuje celulozo. Listni kodrasti brokoli je blagega in sladkega okusa, v primeru grenkobe pa je ta povezana v zvezi s sosedami zelnic na vrtu. Tekstura listov je mehka, sočna in hrustljava. Liste lahko uporabljamo kot zeleno solato, minešter, kot prilogo k rižu …, sočenje. Listni kodrasti brokoli se zelo dobro poda z inčuni, slanino, siri, še posebej ovčjega, s smetano, česnom, citrusi, stročnicami, papriko, krompirjem, čebulo, šalotko…

Tokrat sem vam pripravila recept:

Špageti z listnim kodrastim brokolijem


Sestavine za dve osebi: 1 šop listnega kodrastega brokolija, 2 stroka česna, 2 žlici oljnega olja, čili, sol po potrebi, 180 g špagetov.

Priprava: glede na to, da so listi zelo mehki je kuhan v 8/10 minutah. Ko smo liste očistili, oprali in poparili v slanem kropu, precedimo. Na oljčnem olju prepražimo česen, poper, čili in brokoli.  V vodi skuhamo špagete, precedimo, in dodamo v ponev z omako, popražimo za minutko in ponudimo. Tako pripravljeni špageti so zelo okusni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar