RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

petek, 15. maj 2015

VRTNICE, NAJLJUBŠA AROMA



 
S cvetnimi listi vrtnic lahko si na enostaven način pripravimo domačo kozmetiko, čaje, zeliščne čaje in dišeče recepte.

Mesec maj je mesec vrtnic. Vse moderne okrasne sorte, ki jih poznamo so izpeljave iz najstarejših divjih vrtnic, kot sta šipek ali mošus vrtnica, kateri sta najbolj uporabljeni v kozmetiki in zeliščnih. Vrtnice iz našega vrta imajo enake lastnosti z njihovimi divjimi sorodniki. Cvetni listi so bogati s tanini in vsebujejo snovi, ki  delujejo osvežilno in protivnetno. Te dragocene značilnosti najdemo tudi v rožni vodi, ki se jo pogosto uporablja v kozmetiki. Rožno vodo lahko pripravimo tudi doma.


Iz svežih kot suhih cvetnih listov vrtnice lahko pripravimo dišeč, trpek in poživljajoč napitke, čaje, tako, da v skodelico vrele vode damo žlico venčnih listov vrtnice ter pustili namakati 10 minut. Lahko dodamo tudi zeleni čaj, ki ga vrtnice obogatijo z vonjem in okusom. Prav tako si lahko pripravimo čaj iz zelišč za prebavo,  pomirjanje in proti vnetju želodca. Zmešamo enak del  vrtnice, cvetove kamilice, ognjiča in pomaranče.                             

Poparek pripravljen iz listov vrtnice lahko uporabimo kot obkladke za oči v primeru očesnih vrečk ali kolobarjev. Pest ali dve svežih ali posušenih cvetov lahko dodamo v vodno kopel, ki na kožo učinkuje kot tonik in sprošča um.

Glede na njihovo uporabo morajo biti cvetni listi hitro posušeni najbolje je, da jih razporedimo na mrežo in jih postavimo v prezračen, suh in temen prostor. Če nimamo druge izbire lahko posušimo v električnem sušilniku pri nizki temperaturi. Seveda je pred sušenjem potrebno upoštevati čas nabiranja dan za cvet ali plod okrog pol dne, ko so eterična olja in arome najbolj izrazite. Potrebno je paziti, da niso bile vrtnice kemično obdelane, sicer pa je najbolj uporabiti vrtnice iz naših vrtov!                                                                                                 
Cvetni listi vrtnice se lahko uporablja tudi za aromatiziranje testenin, rižot , solat in prilog.


Ni komentarjev:

Objavite komentar