RANČ POMLADI

RANČ POMLADI

torek, 28. april 2015

PLEVELI IN OBVLADOVANJE

PLEVELI

Rastlina, ki uspeva na mestu, kjer ne želimo ima običajno medicinske in terapevtske značilnosti ne le za človeka temveč tudi za samo zemljo. Neločljivi pogoji zemlje pogosto privabljajo prisotnost določenih plevelov. Vzrok sta gnojenje in slaba obdelava tal. To povzroča rast trav, ki zadušijo kulturne rastline.                      
Pleveli nas opozarjajo na to, da smo na vrtu naredili nekaj narobe in ne vzrok. 

Potrditev obstaja, da je zemlja rahla, zgradba, vonjave in prisotnost deževnikov, izvir rodnosti.



Preslica
Vsebuje 90% silicija. Nahaja se na področjih kjer so v globini zaloge vode. Z dolgimi koreninicami prinaša kisik in svetlobo v globino.
Z določeno obdelavo bomo odstranili preveč vode z drenažo, izravnavanjem …




Pasja trava
Ne potrebuje posebne predstavitve, uspeva povsod, tudi v asfaltu. Rastlina zdravi zemljo revno s humusom in organskimi snovmi.




Slak
Se pojavi na rastiščih, kjer je bila obdelava napačna, kot na primer frezanje in pomanjkanje strukture tal. Pojavlja se na zemlji, ki potrebujejo večkratno in globinsko obdelavo s primernimi stroji.


Tolščak
Ima mesnate liste je tudi užiten. Raste tam, kjer je slabo namakanje in močna vodna nihanja. Narava je rastlino ustvarila za vzdrževanje vlage na površini. Nadziramo ko je rastlina še mlada, mehansko. Izogibamo se semenom, tako, da zemljo obdelujemo po močnem dežju.


Osat
Uspeva strnjeno na srednji globini, kjer je zemlja malo obdelana in niso bile odstranjene korenine.




Kamilica – Matricaria camomilla
Kamilica, ki jo vsi poznamo zdravilnost širokega obsega. Uspeva na strjenih tleh, predvsem na mokrih poteptanih tleh. Njeno delovanje je zelo zdravilno, ker preprečuje razmnoževanje škodljivih gliv v zemlji.





Divji sirek – Sorghum halepense
Je zelo trdovratna rastlina, težko se je je znebiti vendar zelo lahko se je izogniti. Uspeva na tleh, ki so bila močvirnata oziroma na navoženi zemlji. Pomanjkanje humusa in kisika, povezana z močnim dežje pospešuje rast. Služi za filtracijo in očiščevanje zemlje. Najlažje se je znebimo ko je še mlada rastlina, ko odraste je potrebno v celoti izriti in postaviti na sonce. Najboljše jo je sežgati.


Regrat – Taraxaum officinale
Je rastlina, ki je sicer nimamo za plevel. Ima funkcijo obnavljanja na celotnem travniku, kot drenažo, dovajanje kisika, preprečuje gnitje sosednjih rastlin.

SE NADALJUJE...

Ni komentarjev:

Objavite komentar